Science parken zijn ideale voedingsbodem voor succes van life sciences bedrijven
Life sciences bedrijven zijn innovatiever en succesvoller als zij toegang hebben tot uiteenlopende faciliteiten en een krachtig netwerk. De fysieke nabijheid tot andere organisaties in het netwerk is daarbij van groot belang. Hoewel thuiswerken voor velen momenteel de norm is, geldt dit niet voor veel life sciences bedrijven. Hun vraag naar nieuwe kantoor- of laboratoriumruimte neemt juist alleen maar toe. De rol van huisvesting verandert wel, het wordt meer dan alleen een geschikte werkplek.
Steeds vaker kiezen bedrijven en organisaties er daarom voor om zich dichter bij elkaar te vestigen. Om dicht bij de kennis te zitten, kiezen veel life sciences bedrijven voor een locatie in het hart van een innovatie ecosysteem, bijvoorbeeld op een campus of science park. In dit ecosysteem komen diverse innovatieve bedrijven, universiteiten en netwerkorganisaties samen. Fysieke nabijheid maakt het makkelijker om elkaar te ontmoeten. Deze ontmoetingen zijn de grondslag voor kennisdeling. Door elkaar te ontmoeten en kennis te delen komen samenwerkingen gemakkelijker tot stand, wat weer tot versnelde innovatie leidt. Diverse campussen en science parken in Nederland hebben al een actief life sciences ecosysteem, zoals het Leiden Bio Science Park, Utrecht Science Park en Wageningen Campus.
Dit verhaal van Kadans is deze week te lezen in Analyse: Toekomst van de Economie en Maatschappij, verspreid met het Financieel Dagblad. Klik hieronder op de knop om het hele artikel te lezen!