L’Oréal en Micreos (Bilthoven/Wageningen) kondigden deze week de ondertekening aan van een licentieovereenkomst om hun expertise op het gebied van biotechnologie en het micro-organismen te bundelen. Micreos geeft L’Oréal met de licentie toegang tot het door het bedrijf ontwikkelde ‘endolysine’, een soort actief eiwit op cosmetisch gebied. Met deze technologie is het mogelijk om alleen de ongewenste bacteriën in de huidflora  – verantwoordelijk voor veel huidproblemen – aan te pakken, terwijl de goede bacteriën gespaard blijven.

In het persbericht zegt Micreos CEO Mark Offerhaus: “We verwachten dat deze samenwerking baanbrekend zal zijn. L’Oréal is al tientallen jaren een leider in huidverzorging. Micreos loopt voorop in gerichte bacteriële biotechnologie. We koppelen onze sterke punten aan elkaar en miljoenen mensen hebben er baat bij.”

Fagen en endolysines

Micreos is een Nederlands biotechnologiebedrijf. Micreos wordt beschouwd als leidende speler op het gebied van fagen en endolysines die het mogelijk maken ongewenste bacteriën aan te pakken.  De onderneming heeft een eigen productie- en R&D-centrum voor endolysines in Bilthoven. Voor fagen ten behoeve van voedselveiligheid en landbouw heeft Micreos een technologiecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie in Wageningen.

In 2018 won Micreos nog een Ideas for Europe award voor haar innovatie. Doordat Micreos een alternatieve methode heeft ontwikkeld om bacteriën te lijf te gaan dan met antibiotica, kan het bedrijf mogelijk een bijdrage leveren aan het terugdringen van antibioticaresistentie. Oost NL investeerde in vanuit Innovatie- en Energiefonds Gelderland (Topfonds Gelderland) in het bedrijf.