Het Europees onderzoeksconsortium (Prevent-nCoV) dat aan een coronavaccin werkt en waar Wageningen University & Research (WUR) deel van uitmaakt, heeft een aanvraag ingediend om hun kandidaatvaccin te testen in een klinische studie. Het vaccin genaamd ABNCoV2 is ontwikkeld door het Deense Expres2ion Biotechnologies in samenwerking met de andere consortiumpartners en is nu gereed om getest te worden op mensen. De klinische studie zal plaats gaan vinden in Nederland.

Het ABNCoV2-vaccin bestaat uit een klein onderdeel van het coronavirus SARS-CoV-2 dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Het vaccin is gemaakt in insectencellen en is gekoppeld aan een nanodeeltje. De testen op muizen hebben laten zien dat de afweerreactie zeer goed is en dat antistoffen in het bloed van gevaccineerde dieren in staat zijn het coronavirus te neutraliseren.

Publicatie in Nature Communications

De onderzoeksresultaten van het onderzoeksconsortium zijn op dinsdag 12 januari 2021 gepubliceerd in Nature Communications en zijn een uitstekende basis voor de verdere ontwikkeling van dit nieuwe vaccin. Een reserve-vaccin met daarin een component gemaakt door onderzoekers van WUR bevindt zich momenteel in de preklinische fase.