Nieuwe hub voor wetenschap en kennisdeling geopend in Leiden

R&D business centrum Plus Ultra Leiden vormt centraal ontmoetingspunt voor life sciences en health op Leiden Bio Science Park

Leiden, 17 mei 2022 – Plus Ultra Leiden, het nieuwe R&D business centrum op het Leiden Bio Science Park, draait op volle toeren na een geslaagde opening. Op donderdag 12 mei 2022 draaide minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, de eerste sleutel om. Dit deed hij in het bijzijn van Michel Leemhuis (CEO, Kadans Science Partner), Ida Haisma (Director, Stichting Leiden Bio Science Park) en Henri Lenferink (Burgemeester gemeente Leiden). De opening van Plus Ultra Leiden markeert een nieuwe mijlpaal in de doorontwikkeling van het Leiden Bio Science Park.

Het R&D business centrum vertegenwoordigt ruim 17.000 vierkante meter met flexibel in te delen bedrijfsruimtes, specifiek voor partijen binnen life sciences en health. “Ik vind het enorm belangrijk wat hier wordt samengebracht over het hele wetenschapscluster”, vertelt Ernst Kuipers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Het biedt verschillende partners de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, en een gebouw als dit nodigt uit om elkaar ook daadwerkelijk te ontmoeten.”

Grond voor belangrijke innovaties

Plus Ultra Leiden is een ontwikkeling van Kadans Science Partner en biedt bedrijven, zoals scale-ups, de kans om te groeien op het Leiden Bio Science Park. Het R&D business centrum brengt een grote groep ondernemende bedrijven, starters en kennisorganisaties samen. “We waren er vanaf het eerste moment van overtuigd dat we een gebouw als dit konden vullen. Daarom zijn we met de ontwikkeling begonnen zonder één enkel ondertekend huurcontract”, zegt Michel Leemhuis, CEO van Kadans Science Partner. “Ons besluit van toen heeft zich zeker bewezen met een huidige bezettingsgraad van 80 procent.”

Plus Ultra Leiden maakt tevens deel uit van het internationale netwerk van Kadans, dat al 24 science parken en campussen in Europa met elkaar verbindt. Zo wordt de samenwerking tussen innovatieve bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen verder gestimuleerd om samen aan een betere toekomst te werken.

Jeroen Rovers, Chief Medical Officer bij Immunicum: “We zochten een passende ruimte om uit te breiden, en om onze eigen faciliteiten achter één deur te hebben. Daarom kwamen we tot de fantastische kans om hierheen te verhuizen. Tot nu toe is het een geweldige ervaring.” Onder de huurders van Plus Ultra Leiden vallen ook LeydenJar, Fibriant en Thermofisher.

Ook de burgemeester van Leiden kijkt trots terug naar de opening van het nieuwe R&D business centrum op het Leiden Bio Science Park. “Wetenschap zit in het DNA van deze stad”, vertelt Henri Lenferink, Burgemeester gemeente Leiden. “Als stad zijn we enorm blij met dit gebouw. Het voorziet in de vraag van start-ups, scale-ups en andere partijen in ruimte voor hun belangrijke ondernemingen. Nu heeft eindelijk iemand het risico genomen om een gebouw te realiseren dat daaraan bijdraagt.”