Innovatieve bedrijven en toonaangevende kennisinstituten in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen bundelen hun krachten rondom de speerpunten Food, Health en Energy. Samen vormen ze ‘Lifeport’, waarmee ze willen uitgroeien tot een belangrijke innovatieve regio in Nederland, Europa en ver daarbuiten.

“Voedsel, gezondheid en energie zijn belangrijke thema’s die ertoe doen willen we het een beetje leuk houden op deze wereld”, zegt Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, een triplehelix-samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen. “En juist op deze gebieden gebeurt er ontzettend veel in onze regio. We hebben hier uitstekende universiteiten, wetenschappers en innovatieve bedrijven. Hier zitten bijvoorbeeld een Max Planck instituut, Alliander, NXP, Amplion en de Novio Tech Campus. Het gaat om bedrijven met soms een miljardenomzet en een enorme innovatiekracht. We zijn tamelijk bescheiden en hebben soms niet in de gaten dat we echt iets bijzonders in handen hebben.” Alle aanwezige kennis en kunde leidt niet vanzelfsprekend tot een regio die zichzelf versterkt. Dat moet anders, vindt The Economic Board.

Mainportstatus 

Met het concept Lifeport bundelen innovatieve bedrijven en kennisinstituten in de regio de krachten rond de speerpunten Food, Health en Energy. Zo wordt in de regio Arnhem-Nijmegen op allerlei gebieden hard gewerkt aan nieuwe technieken die bijdragen aan sneller herstel van patiënten na ziekte.

Onderzoekers in Wageningen en Nijmegen werken aan innovaties om de leefstijl van mensen dusdanig te beïnvloeden dat er gezondere keuzes worden gemaakt. Dat gebeurt via bijvoorbeeld via het Food and Cognition-programma waar gerenommeerde wetenschappers bestuderen hoe voeding ons brein beïnvloed.

En er wordt gezocht naar oplossingen voor energievraagstukken en bijbehorende gedragsverandering, onder meer door Connectr– Energy Innovation. Vanuit Industriepark Kleefse Waard in Arnhem komt de kracht van kennisinstellingen en bedrijven samen. Hier ontstaan en groeien innovaties op het gebied van nieuwe energie.

Met Lifeport zet de triplehelix-samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden die zich verenigingen in The Economic Board hoog in: het behalen van een mainportstatus. Nederland kent tot nu toe drie regio’s met een mainportstatus: Rotterdam Port, Amsterdam Airport en Eindhoven Brainport. Deze gebieden worden door Den Haag erkend en herkend als ‘economisch kerngebied van nationale betekenis’ en hebben daardoor toegang hebben tot aandacht en middelen vanuit de Rijksoverheid. Dit heeft een directe impact op het vestigingsklimaat, de voorzieningen, research & development en infrastructuur. “Ze moeten je eerst zien staan voordat ze je zien zitten. Lifeport is als het elastiekje dat de gevarieerde bos bloemen bij elkaar brengt”, zegt Helbig. “Lifeport moet de innovaties en de bijbehorende verhalen met elkaar in verbinding brengen.”